5 pomysłów na letnie napoje do serwowania w szklanej karafce lub dzbanku.
Lato. Najlepszy okres w roku i najbardziej wymagający dla organizmu. Gdy z nieba leje się żar, a powietrze „stoi”, nadchodzi idealny moment na przygotowanie zimnych domowych napoi (najprostszy - woda z cytryną w dzbanku).
Lato to czas, kiedy orzeźwiające napoje stają się nieodłącznym elementem dnia. Nic nie przynosi większej ulgi niż dobrze schłodzona woda lub sok, podane w eleganckiej szklanej karafce jak np. Ellayne Geometric Gold. Estetyczne serwowanie napojów nie tylko zachęci do ich picia (co latem jest konieczne, by uzupełnić elektrolity i płyny), ale też nada elegancki i estetycznego sznytu tej czynności.
Dlaczego nawadnianie jest ważne? Co pić w upalne dni?
Woda nie tylko gasi pragnienie, ale także odgrywa kluczową rolę w
prawidłowym funkcjonowaniu wszystkich układów i narządów ciała. Nawadnianie ważne jest szczególnie latem, gdy tracisz więcej wody i soli mineralnych, pocąc się. Właśnie dlatego trzeba je koniecznie uzupełniać.
Średnie zapotrzebowanie dorosłej osoby to 2,5-3 litry wody. W upały ilość tę należy minimalnie zwiększyć. Uważaj jednak, by nie przesadzić, gdyż nadmiar wody jest równie szkodliwy, co jej niedobór.
A jakie są korzyści z picia wody? To m.in.:
- usuwanie toksyn,
- regulacja temperatury ciała,
- więcej energii i ogólna poprawa sprawności organizmu,
- wspieranie metabolizmu,
- lepsza koncentracja, etc.
Z czym pić wodę, czyli co dodawać do wody, by zrobić pyszną wodę smakową.
Skoro wiesz już, że woda jest niezbędna, podpowiemy Ci jak eksperymentować z dodatkami, które uczynią ją smaczniejszą, a także bardziej efektywną i efektowną.
Woda smakowa to nie tylko znacznie zdrowsza alternatywa dla słodzonych i gazowanych napojów, ale także doskonały sposób na urozmaicenie codziennego nawadniania się. Wystarczy kilka prostych trików, aby stworzyć napój idealny na letnie dni.
Oto wskazówki, jak zrobić wodę smakową domową:
- składniki: postaw na świeże, sezonowe owoce, zioła i warzywa. Nie bój się testować połączeń smakowych. Wykorzystanie świeżych dodatków zapewni orzeźwienie, dostarczy wielu cennych witamin i minerałów, a także wizualnie uatrakcyjni picie,
- woda: musi być świeża. Najlepsza jest filtrowana lub źródlana (średnio lub wysokozmineralizowana),
- zgniatanie: delikatne zgniecenie owoców i ziół, pomoże Ci uwolnić więcej ich naturalnych aromatów i smaków,
- lód: schładza i sprawia, że woda z owocami wygląda atrakcyjniej. Dodaj go tuż przed podaniem napoju,
- czas: pozwól napojowi „naciągnąć”, czyli pozostaw gotową wodę smakową (bez lodu) w lodówce na co najmniej 30 minut do godziny.
Co pić zamiast wody, czyli pomysły na wodę smakową domową.
Urok letnich napojów tkwi w tym, że nie są skomplikowane. Tak naprawdę wystarczy połączyć wodę, cytrynę, miętę i miód, by stworzyć doskonałą domową lemoniadę. Napój, który skutecznie ugasi pragnienie i ma dobroczynne działanie prozdrowotne.
Zrobienie letnich napojów smakowych zajmuje tylko chwilę. W najprostszej i najbardziej „leniwej” opcji polega na dodaniu ulubionych owoców (malin, truskawek, borówek, etc.) do wody. Taka woda smakowa domowa będzie się świetnie prezentować w szklanej karafce. Wystarczy kilka listków mięty i stylowa dekoracja stołu gotowa.
W poniższych przepisach proporcje zależą wyłącznie od Ciebie. Karafka może zostać szczelnie wypełniona wodą ze świeżymi owocami/warzywami lub mogą one stanowić jedynie subtelny dodatek. Podobnie jest z miętą i bazylią - możesz wrzucać całe gałązki lub kilka listków. Miodu standardowo dodawaj od 1 do 3 łyżeczek (dla łakomczuchów), a imbiru 5-7 plasterków (inaczej zdominuje smak).
Woda z cytryną, miętą i miodem. Klasyczne połączenie, które działa odświeżająco i znane jest z właściwości detoksykujących i poprawiających trawienie. Świeże cytryny i mięta niosą ze sobą nieco kwasowe orzeźwienie, idealnie gasząc pragnienie.
Woda z arbuzem i bazylią lub rozmarynem. Arbuz jest bogaty w magnez, fosfor, żelazo, a w dodatku sam w sobie zawiera dużo wody. Bazylia/rozmaryn wprowadza delikatny, ziołowy akcent, który idealnie kontrastuje ze słodyczą.
Woda z ogórkiem, miętą i imbirem (plus opcjonalnie limonką). Ogórek jest znany z właściwości nawadniających, antynowotworowych czy regulujących trawienie. Imbir dodaje pikantności i jest znakomitym afrodyzjakiem, a także środkiem na odporność. Co jakiś czas możesz urozmaicić napój limonką.
Woda z truskawkami i miętą lub bazylią (plus opcjonalnie pomarańczą). Truskawki zmniejszają ryzyko chorób serca i łagodzą stany zapalne. Nadają wodzie słodki posmak, a mięta dodaje świeżości. Ten napój pyszny i bogaty w witaminę C i potas, co czyni go doskonałym wyborem na letnie upały.
Woda z cytrusami (np. grejpfrutem, pomarańczą, cytryną) i rozmarynem. Połączenie cytrusów i rozmarynu daje napój orzeźwiający i pobudzający. Cytrusy są bogate w witaminy (szczególnie C – przyswajanie żelaza, wzmacnia zęby, wpływa stabilizująco na psychikę), a rozmaryn dodaje intrygującego, ziołowego posmaku.
Co, jeśli nie woda smakowa?
Jeżeli nadal „kręcisz nosem”, proponujemy inne metody, które pomogą Ci przyjemnie uzupełnić płyny w organizmie:
- soki z wyciskarki/sokowirówki: warzywne lub warzywno-owocowe. Ważne by były świeżo wyciskane. Soki możesz też zamrozić i dodawać do wody w postaci kolorowych kostek. Świetne będą:
- pomidorowe,
- zielone (np. z ogórków, jabłek i natki pietruszki),
- z cytrusów (grejpfrut, pomarańcze, cytryna),
- mleko roślinne (np. migdałowe) zblendowane ze świeżymi malinami, borówkami, truskawkami,
- jogurt naturalny lub maślanka ze zmiksowanymi owocami, kefir,
- napoje na bazie herbaty (potrzebujesz zrobić wywar z ulubionej herbaty i odczekać aż wystygnie). Dopełnij całość plastrami pomarańczy, cytryny i kilkoma listkami mięty (oraz lodem). Jeśli potrzebujesz „słodkiego”, dodaj odrobiny miodu (pamiętaj woda nie może być cieplejsza niż 40°C, gdyż miód zamieni się w słodzik bez wartości zdrowotnych),
- kawa:
- mrożona z lodem (orzeźwienie z pobudzeniem),
- espresso tonik (kawa, tonik, plasterki pomarańczy lub cytryny i lód) podany np. w szklankach Phoebe Rainbow Blast.
Wskazówki na temat serwowania napoju, czyli rola prezentacji dla wody smakowej domowej.
Letnie upały to doskonała okazja, aby zaskoczyć gości orzeźwiającymi i pięknie podanymi napojami. Szklana karafka jak np. Lyra Luminous lub dzbanek Alva pełne kolorowych plasterków owoców, warzyw i świeżych ziół nie tylko doskonale prezentują się na stole. Zachęcają również do częstszego sięgania po zdrowe i naturalne napoje.
Przezroczystość szkła pozwala na wyeksponowanie warstw i podkreśla naturalne piękno składników. Eksperymentowanie z różnymi owocami i ziołami pozwoli Ci stworzyć własną, unikalną wodę z owocami w dzbanku, która doskonale orzeźwi w upalne dni.
O czy jeszcze warto pamiętać, aby całość kusiła?:
- lód: nie żałuj lodu, by napoje były dobrze schłodzone. Możesz przygotować samodzielnie kolorowe kostki, dodając do wody podczas mrożenia kawałki owoców, zioła lub jadane kwiaty,
- ozdoby: dodatkowe gałązki mięty wzmocnią wizualny efekt. Możesz też postawić na ekologiczne słomki,
- kwiaty: co powiesz na to, by całość udekorować jadalnymi kwiatami (np. bratki czy stokrotki)? Jeśli to dla Ciebie „za dużo” nie zapomnij o świeżych kwiatach w wazonie np. Olivia Mossy Green.
Cokolwiek wybierzesz, życzymy Ci wielu cudownych letnich chwil. Tylko nie zapominaj o nawodnieniu! ?